Godt arbejdsmiljø bygger på en trivselskultur

Arbejdsmiljøarbejdet i byggeriet handler ofte om sikkerhed på byggepladsen og reduktion af ulykker og skader i løbet af arbejdsdagen

Men faktisk starter godt arbejdsmiljø et helt andet sted – nemlig med medarbejdere, der trives i det daglige og føler et fælles ansvar for sikkerheden.

Byggeriet står for 13 % af alle alvorlige arbejdsulykker og 20 % af alle dødsulykker. Det til trods for at branchen kun tegner sig for 6 % af Danmarks arbejdsstyrke ifølge tal fra BAT-kartellet. Hvert år rammes 10 % af en eller flere ulykker, og der anmeldes årligt omkring 4.500 ulykker, heraf ca. 1.100 alvorlige.

Folk skal føle sig som en del af fællesskabet

Der er derfor ikke noget at sige til, at arbejdsmiljøarbejdet i byggeriet har fokus på at reducere antallet af ulykker og skader. Imidlertid er det vigtigt at huske på, at det gode arbejdsmiljø ikke nødvendigvis starter med indkøb af sikkerhedsudstyr og runderinger på byggepladsen.

Det understreger Kim Fisker Rasmussen, indehaver af det aarhusianske gulvsliberfirma Kim Gulvmand, der beskæftiger knap 20 svende. Virksomheden har tæt samarbejde med Scandinova om at stille det nyeste udstyr, værnemidler og hjælpemidler til rådighed for medarbejderne, men prioriterer først og fremmest at skabe en god virksomhedskultur:

- Godt arbejdsmiljø skal ligge i selve kulturen på arbejdspladsen. Det starter med, at folk trives i det daglige og oplever sig selv som del af fællesskabet. Udstyr og tekniske hjælpemidler er i sig selv ingen garanti for sikkerheden. Det kræver jo, at folk faktisk bruger dem og føler et fælles ansvar for det, der sker ude på byggepladsen.

Vigtigt at alle løfter i flok

Temaer som trivsel og psykisk arbejdsmiljø fylder mere og mere i byggeriet. Tilbage i 2009 lavede Arbejdstilsynet en kampagne med fokus på psykisk arbejdsmiljø på byggepladsen. Og BFA Bygge & anlæg har de senere år lavet pjecer om emner som stress, konflikthåndtering og omgangstonen på byggepladsen. Her kan virksomhederne hente konkrete råd og inspiration.

Samtidig viser Byggeriets Arbejdsmiljøbus’ årsberetning for 2018, at emner som rolleafklaring og ansvarsfordeling optager byggevirksomhederne i forhold til rådgivning om psykisk arbejdsmiljø.   

Her er det vigtigt, at man ikke overser værdien af at have et stærkt fællesskab i virksomheden. Det handler fx om, at alle hjælper hinanden, når der er tryk på, så ingen oplever at stå alene, fortæller Kim Fisker Rasmussen:

- Når du har en kultur, hvor alle løfter i flok og er parate til at hjælpe hinanden, så bliver din organisation langt mere fleksibel. Dermed bliver den også bedre til at håndtere stramme tidsplaner, ufuldstændigt projektmaterialer og andre typiske daglige udfordringer.

Sammenholdet gør det nemmere at rekruttere

Hos Kim Gulvmand arbejder man meget bevidst med at styrke fællesskabet på arbejdspladsen. Ikke kun i arbejdstiden men også efter fyraften. Der arrangeres biografture og restaurantbesøg, ligesom man fx tager på fodboldrejser for at se UEFA Champions League-kampe. Og det lønner sig i længden, understreger Kim Fisker Rasmussen, der startede firmaet i 2004, og siden da kun har måttet sige farvel til tre medarbejdere:

- Det rygtes hurtigt, når der er god stemning i et firma, og så kommer folk gerne for at blive en del af sammenholdet. I dag er godt arbejdsmiljø også i høj grad en konkurrenceparameter, og det gælder nok særligt i de fag, hvor der er mangel på faglærte, slutter han af. 

 

Kim Gulvmands tre gode råd til en trivselskultur

1. Sørg for, at der er ordnede forhold, dvs. styr på overenskomst, lønbetaling, ferie m.m., så folk føler sig trygge og i gode hænder

2. Sørg for at behandle folk godt i det daglige og hverdagen

3. Vær obs på at skabe sammenhold og fællesskab via fælles oplevelser uden for arbejdsdagen

Trægulve i højden

Trægulve i højden

Det Odense-baserede gulvfirma Lumby-Gulve vandt sidste år gulventreprisen på intet mindre end 23.000 kvadratmeter plankegulve til Pasteurs Tårn i Carlsberg Byen. Projektet er nu godt undervejs, og Lumby-Gulve er rykket op i højden

Vi indtager Vestegnen

Vi indtager Vestegnen

Scandinova runder året af på fornem vis og sætter endnu en nål i Danmarkskortet, når vi den 30. november åbner vores anden butik på Sjælland.

Scandinova i Odense får mere plads

Scandinova i Odense får mere plads

Scandinova arbejder for at gøre din hverdag nemmere. Derfor lancerer vi nu en ny og effektiv produktserie, der lever op til en række miljøcertificeringer ‒ herunder Dansk Indeklima Mærkning.

Vi skal tale om værdiskabelse

Vi skal tale om værdiskabelse

Jacob Storm tiltrådte 1. juli som ny CEO i Scandinova. Her fortæller han om sine første 100 dage i spidsen for Danmarks største gulvgrossist.

Husk også, at du altid kan kigge forbi hos dit nærmeste Scandinova grossistcenter eller tage en snak med din lokale konsulent, når du skal bruge materialer og løsninger til bæredygtigt byggeri. Så finder vi sammen den løsning, der bedst matcher kravene i din opgave.

Ved at klikke “Acceptér alle” gives der tilladelse til at vi må indsamle information om dig til forskellige formål, hvilket inkluderer: Funktionalitet, Statistik og Marketing.